A nyomkövető eszközök vagy a GPS lokátorok másnéven GPS tracker már nem olyan tudományos fantasztikus eszközök, amelyekkel csak a titkosügynökök vagy a hadsereg rendelkezik. A GPS nyomkövetőket egyre több ember használja, hogy megvédje gyermeke, autója esetleg kutyája biztonságát. Számos felmérés mutatja, hogy a GPS trackerek használatával akár 30%-al csökkenthető a vállalati járművek benzin költsége. Hasonlóképpen a nyomkövetőeszközök kedvezményt biztosítanak balesetbiztosításra a biztosítójánál.

MI is tulajdonképpen a GPS nyomkövetés

A GPS lokátor egy kis doboz, beépített GPS-chippel, amely pontosan meghatározza pozícióját, majd kérésre elküldi Önnek mobiltelefonjára, vagy közvetlenül a szerverre, ahol elmentheti az egyes helyeket. Ez lehetővé teszi, hogy megtudja, hogy hol tartózkodik az autó, a gyerek vagy a kutya az adott pillanatban. A GPS nyomkövető elküldi Önnek SMS-ben a hely koordinátáit vagy a jobbminőségű modellek közvetlen kapcsolatot küldenek a térképre, amely egy kattintás után megmutatja a pontos helyet.

GPS nyomkövetők nagysága

A legkisebb GPS lokátorok elhelyezhetők egy gyufásdobozban. A legnagyobbak akkorák is lehetnek mint két cigarettás doboz. A választásnál legyen óvatos, mert a kisebb nem mindig a legjobb!. Minden GPS helymeghatározó más-más helyzetekre alkalmas, ezért célszerű egy kis időt szánni a GPS lokátor kiválasztására.

GPS lokátorok töltése

A GPS nyomkövetők általában belső akkumulátorokkal rendelkeznek, amely biztosítja működésüket. Néha azonban az akkumulátor önmagában nem elegendő (például, ha hosszabb ideig nyomon szeretné követni a megfigyelt tárgyat és nem tudja tölteni az akkumulátort), épp ezért egyes GPS nyomkövetőket csatlakoztatni lehet az autó akkumulátorhoz, vagy nagyobb külső akkumulátort tartalmaznak. Az ilyen nyomkövetők akár 30 napot is kibírnak egyfolytában! Abban az esetben ha az autó akkumulátorhoz van csatlakoztatva nem korlátozódik a szállítás időtartama.

GPS nyomkövetők típusai

Léteznek kicsi, nagy akkumulátorral vagy akkumulátor nélküli nyomkövetők. A következő néhány bekezdésben részletezzük a leggyakrabban használt GPS lokátorokat.

GPS nyomkövetők autókba

A GPS nyomkövetőket egyre inkább használják a vállalati járművekben. A vállalatok ellenőrizhetik, hogy az alkalmazottak a vállalati előírásoknak megfelelően használják-e a gépjárműveket. Minden út olyan szerverre kerül rögzítésre, ahol az adatokat több éven keresztül tárolják. Az internetes alkalmazás elegendő megadni egy konkrét dátumot és azonnal megjelenik, hogy akkor hol tartózkodott a jármű. Az alap megfigyelő funkció mellett a GPS nyomkövető lehetővé teszi virtuális pontok, vagy olyan területek beállítását, ahol a nyomkövető mozoghat. Miután a tracker átlépte a kijelölt határt, azonnali tájékoztatót küld mobiltelefonjára.  

GPS nyomkövetők vállalati és magángépjárművek számára

Ha GPS helymeghatározót szeretne telepíteni egy olyan autóba, ahol hozzáférése van az autó akkumulátorhoz, akkor ez egy megfelelő lehetőség arra, hogy kiválasszon egy olyan nyomkövetőt, amelyet hozzá lehet csatlakoztatni az autó akkumulátorhoz. Ez biztosítja azt, hogy folyamatosan nyomon tudja követni a járművet anélkül, hogy aggódnia kellene a lokátor akkumulátorja miatt, ügyelnie kell azonban arra, hogy a GPS nyomkövető energiatakarékos funkcióval legyen ellátva – ha az autó hosszabb ideig nem mozog (általában 5 perc), akkor a nyomkövető alszik. De amint a motor elindul, a GPS nyomkövető újra aktiválódik. Ennek a funkciónak köszönhetően elkerülheti az autó akkumulátorának lemerülésének lehetőségét, abban az esetben ha hosszabb ideig nem használja az autót..

A GPS nyomkövető autó akkumulátorhoz való csatlakoztatási lehetőséggel általában akkora mint egy doboz cigaretta.

GPS nyomkövető autóba külső rögzítéssel

Ha valamilyen oknál fogva nem fér hozzá az autó akkumulátorhoz, akkor olyan GPS helymeghatározót kell használnia, ami a lehető legnagyobb akkumulátorral rendelkezik, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson ki. Ha egy nagy kapacitású GPS tracker-t vásárol, akár 40 napot is kibírhat töltés nélkül! Azt is meg kell fontolni, hogy hol helyezze el a nyomkövetőt az autójában. Bizonyos típusú nyomkövetők esetén külső akkumulátort csatlakoztathat egy speciális dobozzal, amely extra erős mágnesekkel van ellátva. Ez megkönnyíti a GPS lokátor csatlakoztatását az autó alvázához.

GPS lokátorok gyerekeknek

A gyereke számára természetesen szükség van egy kisebb és könnyebb nyomkövető kiválasztására, nehogy túl nehéz legyen számukra. A gyereke számára a GPS helymeghatározót akár az iskolatáskában is elhelyezheti. A GPS gyerekkeresőnek köszönhetően már nem kell aggódni, amikor a gyerek valahonnan késik. A GPS nyomkövető pár másodperc alatt elküldi önnek a pozíciót, ahol a gyermeke tartózkodik.

GPS lokátor gyerekeknek úgynevezett SMS követéssel rendelkezik. Abban az esetben ahogy tárcsázza a SIM kártyát ami a nyomkövető belsejében van elhelyezve, a nyomkövető 10 másodpercen belül elküldi önnek az SMS-t a pontos hellyel, ahol a gyermek tartózkodik.

Ezenkívül a GPS nyomkövető gyerekeknek lehetővé teszi a virtuális határok beállítását, amelyek átlépésekor azonnak figyelmeztetést küld Önnek. Tehát ha gyermekei olyan területre kerülnek, amelyek tiltottak, akkor Ön azonnal tudni fog róla.

A GPS nyomkövető gyerekeknek egy kicsit nagyobb mint egy gyufásdoboz, tehát a gyermek számára nem lesz különösen nehéz.